Îngrășăminte foliare

Fertilizarea foliară

fertilizarea foliara

Tot ce trebuie să știi despre fertilizarea foliară

Îngrășămintele foliare sunt soluții concentrate care folosesc elemente de înaltă puritate tehnică și în care azotul, fosforul și potasiul, sunt combinate într-un echilibru dorit, într-un mediu controlat.

Fertilizarea foliară este o metodă prin care pulverizăm direct pe frunzele plantelor un amestec de îngrășământ și apă, ținându-se cont de specie și de nevoile plantei. Aceasta este o activitate importantă care oferă plantelor nutrienții și elementele necesare dezvoltării optime, iar de regulă, o efectuăm în perioadele critice de creștere a plantelor, în perioada de dezvoltare și producție, în momente de cerere specifică a unor nutrienți sau în situații nefavorabile ale solului.

Tipuri de fertilizare foliară

În funcție de obiectivul propus, fertilizarea foliară poate fi împărțită în:

  • Fertilizare foliară preventivă – este utilizată în situațiile în care solurile sunt sărace sau pentru reducerea punctului de îngheț;
  • Fertilizare foliară corectivă – permite corectarea deficiențelor nutriționale constatate în anumite faze de dezvoltare a plantei. Este frecvent utilizată în culturile de plante perene;
  • Fertilizare foliară complementară – se folosește ca o completare a fertilizării tradiționale a solului;
  • Fertilizare foliară suplimentară în stadiul reproductiv – are rolul de a completa nutrienții din culturile care se află în soluri cu un stoc neadecvat de nutrienți în timpul fazei de înflorire și formare a fructului.

Care sunt avantajele folosirii fertilizantelor foliare?

În comparație cu fertilizarea radiculară, fertilizarea foliară are unul dintre cele mai mari avantaje și anume, acela că absorbția nutrienților este de 9-10 ori mai eficientă și mai rapidă. De asemenea, fertilizarea foliară mai are și alte beneficii:

  • Cantitatea de produs utilizat este mai mică, ceea ce reduce costurile fermierilor,
  • Rata de recuperare a plantelor este mai mare (și timpul mai scurt) după aplicarea îngrășământului foliar;
  • Rezistență mai bună a planetelor în condiții vitrege (secetă, îngheț, grindină);
  • Stimularea metabolismului plantei prin dezvoltarea frunzelor și lăstarilor noi;
  • Îmbunătățirea aspectului fructelor;
  • Se evită imobilizarea îngrășămintelor, fapt care poate avea loc când acestea se introduc în sol;
  • Această îngrășare se poate utiliza și la plantele care se seamănă în rânduri apropiate sau prin împrăștiere, mai ales în a doua jumătate a perioadei de vegetație, când aplicarea îngrășămintelor prin celelalte metode este practic nerealizabilă;
  • Se poate realiza nutriția diferențiată în raport cu cerințele plantelor în diferite faze de vegetație;
  • Îmbunătățește starea de nutriție a plantelor cultivate pe soluri cu fertilitate redusă.

Ce trebuie să știi atunci când folosești fertilizanții foliari

Când și cum se poate efectua fertilizarea foliară?

Toate tipurile de îngrășăminte foliare acționează la nivel celular, iar în funcție de tipul ingredientelor active, comportamentul îngrășământului poate varia de la stimulator de fotosinteză și procesare a mineralelor, până la aducerea unui serios aport de nutrienți. Nutrienții aplicați prin pulverizare pătrund în plantă atât prin partea superioară a frunzei, prin penetrarea cuticulei hidrofobe, dar în special prin partea inferioară, prin stomate. Absorbția crește atunci când stropirea se face pe partea inferioară a frunzelor. Aici sunt localizate cele mai multe stomate ale plantei.

Absorbția nutrienților poate fi influențată de unii factori interni ca:

  • Starea nutrițională a plantei (planta cu simptome de carențe de nutriție are o capacitate mai mică de asimilare a nutrienților);
  • Soiurile diferite ale aceleiași specii de plante pot prezenta comportamente diferite atunci când vine vorba de absorbția nutrienților;
  • Vârsta plantei– stadiul fenologic influențează capacitatea de absorbție. Frunzele noi vor absorbi mult mai rapid nutrienții.

De asemenea, trebuie să ținem cont și de câțiva factori externi pentru a maximiza efectul stropirii foliare:

  • stropirea se face cu atomizorul;
  • pulverizarea este executată atunci când vântul este minim (mai ales când se folosește atomizorul);
  • se efectuează la temperatura de 26-27 °C sau mai puțin (absorbția la temperaturi ridicate este foarte scăzută deoarece multe stomate sunt închise). Unele din cele mai eficiente stropiri foliare se fac spre seară, sau dimineața după răsărirea soarelui când temperatura este bună și vântul minim. Absorbția este accentuată când condițiile de mediu sunt umede. Prezența picăturilor de rouă pe frunze facilitează alimentarea foliară. Acest lucru nu este valabil însă atunci când odată cu îngrășământul foliar se aplică și unele fungicide sau insecticide.

Recomandări

Pentru ca fertilizarea foliară să acționeze efectiv, trebuie respectate câteva recomandări. Pentru a fi eficient și pentru a preveni unele pagube, se recomandă soluții foarte diluate. Uneori 0,5 l până la 1,5 l de îngrășământ pe hectar sunt suficiente pentru a obține răspunsul dorit. pH-ul soluției de stropire trebuie să fie în domeniul slab acid-neutru.

E necesar să luăm în considerare și alte calități ale apei de stropire :

– claritatea: particule mici nedizolvate pot rapid înfunda duzele, chiar și pe cele mai sofisticate.

– contaminanți chimici și agenți patogeni: unele surse de apă pot fi contaminate și nu trebuie în nici un fel folosite pentru prepararea fertilizantului foliar.

– clorul: clorinarea apei elimină bacteriile periculoase, dar în același timp poate distruge și organismele benefice, care pot fi incluse în unele foliare. Se recomandă lăsarea peste noapte a apei într-un rezervor descoperit.

Fertilizarea foliară ajută la stabilirea echilibrului nutrițional al plantelor de cultură, cu efecte vizibile într-un timp scurt de la aplicare.

Aplicarea și implementarea unui sistem de fertilizare foliară, care să completeze fertilizarea radiculară, va asigura livrarea nutrienților necesari plantei, frunzelor, florilor sau fructelor.

Utilizarea fertilizanților foliari optimizează randamentul producției și garantează recolte bogate, de calitate.