Fără categorie

Totul despre biostimulatori

totul despre biostimulatori

Totul despre biostimulatori

Schimbările climatice cu care se confruntă întreaga lume afectează nu numai creșterea plantelor, ci și randamentul culturilor. Noile tehnologii devin din ce în ce mai mult o necesitate și tot mai mulți fermieri cauă noi tehnologii de adoptat, sperând să țină pasul cu toate aceste schimbări. Una dintre cele mai utilizate tehnici horticole este folosirea biostimulatorilor. În acest articol vom parcurge toate informații esențiale despre biostimulatori: ce sunt, la ce sunt folosiți, potențialul lor și câteva recomandări.

Ce sunt biostimulatorii?

Biostimulatorii sunt substanțe organice sau anorganice care sunt folosite pentru a stimula creșterea și dezvoltarea plantelor prin îmbunătățirea rizosferei. Aceștia pot fi asemănați cu îngrășămintele, deoarece acționează în jurul rădăcinii unei plante, unde microorganismele interacționează cu nutrienții din sol și secrețiile rădăcinilor. Această zonă din jurul unei rădăcini poartă denumirea de rizosferă.

Acestea pot fi de origine naturală sau sintetică și pot fi aplicate prin pulverizare foliară, aplicare la rădăcină sau prin tratamente de înmuiere a semințelor, toate aceste moduri ajutând planta să crească prin biostimulare.

Ce este biostimularea?

Fenomenul de biostimulare reprezintă stimularea procesele naturale ale plantelor pentru a obține o creștere mai sănătoasă, o dezvoltare mai rapidă și o recoltă mai mare. Acești biostimulatori ridică nivelul bacteriilor existente în zonă, proces care va duce mai apoi la bioremediere. Zonele care pot avea nevoie de bioremediere sunt medii contaminate, cum ar fi solul, apa și materialele de suprafață. Procesul de bioremediere elimină contaminanții și poluanții prin utilizarea bacteriilor naturale prezente în zonele contaminate.

Rolul biostimulatorilor

Așa cum am menționat anterior, biostimulatorii au rolul de a crește și a accelera dezvoltarea plantelor. Zeci de studii arată că aceste substanțe s-au dovedit a fi benefice în creșterea rădăcinilor, diametrul rădăcinii, capacitatea de reținere a apei din sol, creșterea activității microbiene care duce la creșterea disponibilității nutrienților și multe altele.

Bineînțeles, vremea este și ea un factor important și de asemenea și tipul de sol, conținutul de materie organică, sistemul de prelucrare a solului și tipul de rotație a culturilor.

Așadar, biostimulatorii ajută la:

  • îmbunătățirea absorbției nutrienților și a apei de către plante;
  • creșterea sistemului radicular și a masei vegetative a plantelor;
  • accelerarea proceselor metabolice și a creșterii plantelor;
  • îmbunătățirea toleranței la stresul abiotic, cum ar fi schimbările de temperatură, fluctuația aportului de apă, nivelurile ridicate de salinitate și radiațiile ultraviolete;
  • creșterea rezistenței la boli și dăunători.

Chiar dacă biostimulatorii pot fi benefici pentru creșterea plantelor, este important să se respecte dozele recomandate, deoarece utilizarea excesivă poate avea un efect negativ asupra acestora.

Este important să știi că biostimulatorii nu cresc în mod direct rezistența culturilor împotriva bolilor, asemenea pesticidelor. Îngrășămintele și pesticidele sunt produse care îmbunătățesc direct plantele, în timp ce biostimulatorii nu acționează asupra plantelor. Ele îmbunătățesc microorganismele care afectează plantele, ducând astfel la o accelerare a dezvoltării lor.

Tipuri de biostimulatori

Aceste substanțe nu au încă o definiție legală, însă clasificarea produselor biostimulante vegetale este recunoscută pe scară largă de către oamenii de știință astfel:

  1. Acizi humici și fulvici: Substanțele humice (HS) sunt compuși organici formați prin descompunerea plantelor, animalelor și microbiene și se formează atunci când microbii din sol metabolizează aceste reziduuri din materia aflată în descompunere. Efectele acestor biostimulatoril sunt îmbunătățirea nutriției rădăcinilor.
  2. Hidrolizați de proteine și alți compuși care conțin azot: Acești biostimulatori conțin aminoacizi care​provin din materie vegetală și animală și sunt supuși procesului de hidroliză.
  3. Extracte de alge marine și botanice: Această categorie de biostimulatori este relativ nouă, dar care evidențiază efectele substanței asupra îmbunătățirii toleranței unei plante la stresul abiotic.
  4. Chitosan și alți biopolimeri: Această categorie are rolul de a îmbunătăți răspunsurile la stres ale plantei, în special împotriva agenților patogeni fungici.
  5. Compușii anorganici sunt reprezentați de fungicide tradiționale, care îmbunătățesc toleranța plantelor împotriva stresului abiotic și acționează asupra creșterii plantelor.
  6. Ciuperci benefice: Biostimulatorii care conțin ciuperci benefice au efect asupra randamentului culturilor.
  7. Bacterii benefice: Biostimulatorii care conțin bacterii benefice acționează asupra rizobacteriilor care îmbunătățesc eficiența nutrienților unei plante.

Cum acționează biostimulatorii?

Biostimulatorii acționează asupra conținutului microbian din sol. Aceste produse furnizează nutrienți în pământ la care răspund bacteriile existente. Când aceste microorganisme care apar în mod natural lucrează de două ori, procesele naturale ale plantelor vor crește de asemenea. Prin urmare, biostimulatorii pot fi răspunsul la nevoile pieței agricole, însă nu neglijați nevoile culturii, condițiile de mediu și dozele recomandate pentru fiecare în parte. Aceste produse conțin substanțe care sunt vitale pentru procesele naturale ale unei plante și sunt produse care afectează direct bacteriile care promovează creșterea lor, în loc să afecteze direct planta. Vrei să ai o cultură semnificativă? Alege biostimulatorul de care ai nevoie și ține pasul cu schimbările din industria agricolă.