Câmpurile marcate cu (*) sunt obligatorii.
Ce sunt fungicidele?
24
apr.
Ce sunt fungicidele?
Fungicidele sunt substanțe chimice sau organice care sunt utilizate pentru a controla sau distruge ciupercile, mucegaiurile și alte organisme fungice care pot afecta plantele și culturile.
Exista aproximativ 148.000 de specii de fungi care variază de la levuri microscopice de o singură celulă până la rețele interconectate multicelulare, care se pot întinde pe mai multe hectare.
Cum acționează acestea?
Fungicidele funcționează prin interferența cu procesele metabolice ale fungilor, cum ar fi sinteza proteinelor și a acizilor nucleici, sau prin distrugerea membranelor celulare ale fungilor.
Există doar fungi dăunători?
Nu! Există mai multe tipuri de fungi. Aceștia sunt o grupă foarte diversă de organisme, care au o gamă largă de efecte asupra mediului înconjurător. De fapt, mulți fungi sunt benefici și joacă un rol important în viața noastră. De exemplu, ciupercile sunt folosite pe scară largă în industria alimentară și farmaceutică. Există multe specii de ciuperci care sunt comestibile și sunt utilizate în gastronomie pentru a adăuga gust și textură mâncărurilor.
De asemenea, fungii sunt critici pentru sănătatea solului și pentru sănătatea plantelor. În sol, aceștia formează o relație simbiotică cu rădăcinile plantelor și le furnizează nutrienți esențiali, cum ar fi fosforul și azotul, în timp ce rădăcinile plantelor le furnizează carbohidrați și alte substanțe nutritive.
Câte tipuri de fungicide sunt?
Există mai multe tipuri de fungicide, fiecare dintre ele fiind utilizate în funcție de necesitățile specifice ale culturii și de tipul de infecție fungică. Iată câteva exemple:
- Fungicide de contact: acționează doar la suprafața plantei și protejează împotriva infecțiilor externe. Aici este inclus sulfatul de cupru, mancozeb și clorotalonil.
- Fungicide sistemice: acestea sunt absorbite de plantă și se deplasează prin sistemul lor vascular, protejând întreaga plantă de infecțiile fungice. Exemple ar fi: triazolii, imidazolii și strobilurinele. Aici vă putem recomanda cu incredere, produsele noastre Pictor Active și Sextan 25 EW.
- Fungicide protectoare: sunt utilizate pentru a preveni infecțiile fungice și sunt aplicate înainte de apariția bolii. Aici sunt incluse folpetul și captanul.
- Fungicide curative: sunt utilizate pentru a trata infecțiile fungice existente și sunt aplicate după ce boala a apărut. Tiabendazolul și azoxistrobinul sunt câteva exemple din această categorie.
- Fungicide de translaminare: acționează prin difuzarea în interiorul frunzei și sunt eficiente împotriva bolilor fungice care afectează frunzele și tulpinile. Aici putem încadra piraclostrobinul și fludioxonilul și un produs din catalogul nostru: Cabrio Top.
- Fungicide biologice: sunt obținute din organisme vii sau din substanțe naturale și acționează împotriva infecțiilor fungice. Bacilul subtilis și extractele de usturoi sunt doar câteva exemple ale acestor topuri de fungicide biologice.
Cum se folosesc fungicidele?
Dacă observi semne timpurii de infectare la una sau mai multe plante, recomandat este să acționezi preventiv, aplicând fungicidul potrivit. Cu cât acționezi mai repede, cu atât vei reuși să ți contaminarea sub control.
Este recomandat să se evite aplicarea de fungicide în timpul perioadelor de ploaie sau de vânt puternic, pentru a evita dispersarea substanțelor în mediul înconjurător. Pentru rezultate optime, este indicat să reaplici substanța la 7-14 zile și să alternezi tipul de fungicid ca să nu devină ciuperca rezistentă la tratament.
Îți amintim cu această ocazie să folosești echipament corespunzător și să utilizezi fungicidul în conformitate cu instrucțiunile producătorului, deoarece utilizarea incorectă a acestor substanțe poate avea efecte adverse asupra plantelor, solului și mediului înconjurător.
În unele cazuri, utilizarea excesivă sau incorectă a fungicidelor poate duce la apariția de rezistență la aceste substanțe în ciuperci, ceea ce înseamnă că acestea devin mai greu de controlat în viitor.
Sunt fungicidele substanțe sigure?
În mod normal, fungicidele sunt sigure de utilizat, cazurile de toxicitate acută pentru oameni fiind în număr mult prea mic. Bineînțeles, unele fungicide pot irita pielea, ochii și gâtul, de aceea este important să avem și echipament de protecție atunci când le folosim.
Este fungicidul dăunător pentru oameni?
Riscul de toxicitate acută este în general scăzut. Însă, cantitățile mari de fungicide pot afecta anumite căi metabolice din corpul nostru, mai ales dacă ești expus în mod constant și pe termen lung acestor substanțe.
Prin urmare, este important să se utilizeze fungicidele în combinație cu alte metode de prevenire a bolilor, cum ar fi practici agricole durabile, rotația culturilor și utilizarea de semințe sănătoase. Fungicidele sunt substanțe importante pentru protecția plantelor împotriva bolilor fungice și vin sub diferite cantități și întrebuințări. Dacă cele enumerate mai sus nu sunt potrivite pentru tine, pe site-ul nostru găsești o gamă variată de fungicide. Însă ai grijă! Ele trebuie utilizate cu precauție și în mod corespunzător pentru a minimiza impactul negativ asupra mediului și sănătății umane și animalelor. În plus, utilizarea combinată a acestor substanțe cu alte metode de prevenire a bolilor poate duce la o protecție mai bună și la un mediu mai sănătos pentru toți.