Insecticide

Totul despre insecticide: clasificare, specificații și recomandări

Totul despre insecticide: clasificare, specificații și recomandări

Chiar dacă avem culturi de plante din hobby sau pentru comercializare, parcă ne doare sufletul să știm că ele suferă din cauza atacurilor de insecte. Însă, nu trebuie să te îngrijorezi! Armele acestui război dintre plante și insecte, sunt chiar insecticidele. De aici începe și viața lungă a culturilor tale.

Nu știi ce este insecticidul?

Insecticidul este un pesticid utilizat împotriva insectelor, indiferent de forma lor. Insecticidele includ ovicide și larvicide folosite contra ouălelor și larvelor respectivelor insecte. Insecticidul este folosit în agricultură, medicină, în industrie și gospodărie. Utilizarea insecticidului se consideră că stă la baza creșterii incredibile a productivității din agricultură în secolul 20. Aproape toate insecticidele au potențialul de a schimba ecosistemului și multe sunt toxice pentru oameni. Este necesar să echilibrăm balanța nevoilor din agricultură cu probleme de mediu, dar și de sănătate în utilizarea insecticidelor.

Câte feluri de insecticid există și cum acționează?

Insecticide sistemice care sunt încorporate în tratarea plantelor. Insecetele ingerează insecticidul în timp ce se hrănesc din plante. Contactul direct cu insecticidul este daunator insectelor. Un astfel de insecticid este și Movento, pe care îl găsiți și în catalogul nostru. Este folosit pentru combaterea dăunătorilor la măr, păr, prun, cais, piersic, cireș, viță de vie, ceapă, usturoi, ceapă esalota, salată, varză, hamei, căpșuni în camp și spații protejate.    

Movento 100 SC conține noua substanță activă spirotetramat, din grupa chimică ketoenoli, care manifestă un nou mod de acțiune, inhibarea biosintezei lipidelor. Efectul este lent, acțiunea insecticidă puternică observându-se cu precădere asupra stadiilor imature larvare în momentul hrănirii lor, precum și în stadiul de nimfă la câteva zile după apariție. Tratamentul cu Movento afectează puternic funcția reproductivă a femelelor adulte, viabilitatea nimfelor precum și fertilitatea ouălor, reducând semnificativ nivelul populației dăunătorilor. Nu au fost observate efecte adverse asupra albinelor și insectelor benefice la dozele omologate. 

Tot un insecticid sistematic, găsit și printre produsele noastre, este și Coragen, cu actiune locală și translaminară ce activează receptorii rianodinei, stimulând eliberarea ionilor de Ca++ din depozitele interne ale mușchilor netezi și striați ai insectei, ce determină paralizia mușchilor, controlul defectuos al miscărilor, letargie generală, caderea de pe frunze și, în final, moartea dăunătorului.

Are efect puternic asupra speciilor țintă prin contact și ingestie, la utilizarea unor doze reduse la hectar. Coragen actionează rapid asupra ouălor, larvelor și adulților. Inhibarea hrănirii insectei survine rapid, de la câteva minute până la câteva ore dupa ingerare. Daunatorul afectat de produs devine imobil și dezorientat ceea ce determină căderea lui de pe frunze, caracteristic pentru o proteție excelentă a culturii. Moartea larvară survine într-un interval de timp de 24-60 ore dupa procesul initial de ingerare/absorbție.

Insecticidele de contact funcționează prin atingerea fizică a insectei. Acest contact poate ucide definitiv insecta sau pur și simplu poate dezactiva creatura, astfel încât să nu se mai poată hrăni sau să se miște.

Aceste insecticide funcționează bine împotriva insectelor târâtoare, dar nu sunt la fel de eficiente împotriva insectelor zburătoare, deoarece pot zbura înainte ca otrava să aibă șansa de a face efect. În meniul din catalogul nostru, găsiți  Cyperguard, care este un insecticid de bază de cipermetrin și acționează prin contact și ingestie și combate un spectru larg de insecte, la multe culturi. Este inflamabil și puțin volatil prezentând o toxicitate moderată pentru om și animale cu sânge cald. Este un insecticid toxic pentru pești, organisme acvatice și albine. Cyperguard-ul are o acțiune non-sistemică de contact și ingestie. Cipermetrinul, substanța activă a produsului acționează la nivelul sinapselor sistemului nervos central și periferic al insectelor. În urma contactului său ingestiei produsului, insectele rămân paralizate, nu se mai hrănesc și mor.

Tratamentele cu Cyperguard asigură un control eficient al unor game largi de insecte cu aparat bucal pentru rupt și masticat precum și al insectelor sugătoare (Lepidoptere, Coleoptere, Heteroptere). Intervalul de timp de la aplicarea ultimului tratament până la recoltare este de 14 zile.

NU împrăștiați produsul în apropierea surselor de apă.

Insecticidele anorganice sunt fabricate cu metale si includ urme de cupru – si fluor, care acum sunt rar folosite, dar si sulf, adesea utilizat. Insecticidele organice sunt chimicale sintetice care comprina un numar mare de pesticide ce pot fi folosite.

Insecticidele naturale, precum nicotina sau pyrenthrum, sunt facute de plante ca forma de protectie impotriva insectelor. Utilizarea nicotinei bazata pe insecticide a fost ingradita in USA din 2001 pentru a preintampina eventualele probleme aparute prin contaminarea alimentelor cu aceasta.

Sunt dăunătoare pentru oameni?

Insecticidele pot avea un efect negativ asupra sănătății oamenilor, substanța putând ajunge în organism prin contact direct la nivelul pielii, inhalare sau ingerare. Un alt mod prin care insecticidele pot ajunge în organism este consumul de apă/ alimente infestate.

Dacă ajunge în apă, are efecte negative asupra organismelor acvatice, poate produce schimbări pe termen lung în compoziția apelor din mediul înconjurător. Se țin departe de copii, de alimente, bauturi sau hrana pentru animale. Insecticidele sunt substanțe chimice de mare ajutor la înlăturarea dăunătorilor, salvând culturi întregi, dar cu un preț.