Câmpurile marcate cu (*) sunt obligatorii.
Soluția fermierilor pentru protejarea culturilor
30
mai
Erbicidele: soluția fermierilor pentru protejarea culturilor
Fiecare dintre noi ne aducem aminte de vacanțele de vară la bunici, de zilele când urcam în căruță și mergeam pe câmp. Ne aducem aminte cum bunicii ne duceau în culturile de cartofi sau porumb să smulgem buruienile dintre culturi pentru a proteja planta semănată. Și atunci când nu reușeam cu mâna liberă, bunicii veneau cu soluția: erbicidele.
Ce sunt erbicidele și la ce ne ajută?
Erbicidele au apărut ca răspuns la una dintre marile probleme ale cultivatorilor. Din cele mai vechi timpuri, oamenii au observat că existența buruienilor, adică a plantelor străine în culturi, face ca plantele de cultură să fie subdezvoltate și să aibă producții mai mici și de calitate mai slabă. De ce apare acest fenomen? Explicația este destul de simplă: buruienile concurează cu plantele de cultură pentru resursele de nutrienți din sol, apă, lumină și spațiu efectiv. Științific spus, erbicidele sunt substanţe chimice care manifestă acţiunea fito-toxică asupra buruienilor din culturi, plantaţii pomicole şi viticole, parcuri, margini de drumuri, căi ferate etc.
Câte tipuri de erbicide găsim?
Condițiile specifice de sol și tipul de cultură practicată de fermieri, aduc în discuție mai multe tipuri de erbicide:
- Erbicide preemergente
Primul tip de erbicide preemergente se aplică înainte de semănat. Aceste erbicide solicită încorporare, pentru că prezintă un grad înalt de volatilitate, iar fără această lucrare, erbicidul se pierde în atmosferă și poluează.
Al doilea tip de erbicide preemergente este aplicat după semănat, dar înainte de răsărirea buruienilor sau a plantelor de cultură. Ideal este ca aplicarea să se realizeze cu câteva zile înainte de ploaie. Absorbția substanțelor se realizează prin rădăcinile buruienilor și împiedică răsărirea, efectul acestui tip de erbicide fiind unul preventiv.
- Erbicide postemergente
O mare parte dintre aceste erbicide se aplică după răsărirea buruienilor și a plantelor. În această situație, este foarte important ca soluția de tratare să acopere frunza buruienilor într-o măsură cât mai mare. Pentru aceasta, se pot utiliza adjuvanți specifici, ce cresc randamentul aplicării, cum este Drill. Erbicidele postemergente au rol curativ sau eradicant.
Un astfel de erbicid se regăseste și în catalogul nostru, erbicidul Adengo preemergent și postemergent timpuriu, special pentru combaterea buruienilor dicotiledonate și monocotiledonate anuale din cultura porumbului.
Alegerea celor mai bune erbicide pentru porumb nu este o sarcină tocmai ușoară, întrucât sunt numeroase opțiuni și, de asemenea, și diverși factori de care să ții cont. Pentru a te ajuta să alegi cel mai bun erbicid porumb pentru cultura ta, îți oferim în continuare un top al celor mai bune erbicide pentru porumb, precum și un scurt ghid care să îți arate cum să îl alegi pe cel mai bun pentru plantația ta. Tocmai de aceea, dacă ai o cultură de porumb, este esențial să știi care este cel mai bun erbicid porumb pentru cultura ta.
Erbicidul pentru porumb Adengo combină două substanțe active: Isoxaflutol și Tiencarbazon-metil, completate de cea mai nouă tehnologie safener pentru cultura porumbului, care mărește selectivitatea produsului atât la aplicare preemergenta cat si la aplicarea postemergenta timpurie. Adengo este preluat radicular dar si foliar si are o puternica activitate sistemică în plantă. Buruienile sunt distruse chiar după răsărire. Primul semn al eficacității constă în albirea plantulei, urmată la scurt timp de distrugerea ei rapidă și completă.
Porumbul este una dintre cele mai importante culturi ale omenirii, și te duce cu gândul la momentele când stateai pe scările șurii bunicilor și ronțăia-i știuleții de porumb până la ultima boabă. Dar totuși, porumbul este mai american decât plăcinta cu mere și este cultivat în grădinile nord-americane de peste 4.000 de ani. Chiar dacă ocupă o mare parte din spațiul grădinii, mulți grădinari își fac loc datorită gustului dulce pe care porumbul îl are la prima gustare.
Cum se platează porumbul?
Porumbul este foarte susceptibil la înghețuri. Dacă există semne de îngheț, se poate ucide recolta. Este indicat să așteptați până când pericolul de îngheț a trecut și solul se încălzește până la 15 de grade necesare germinării semințelor. Dacă vremea se menține rece, se întinde un plastic negru pe zona de plantare pentru a încălzi solul mai repede.
Utilizările porumbului
Boabele de porumb (conțin în medie 10% proteine 7% substanțe extractive ne azotate, 4% grăsime 2%, celuloză 1%, cenușă 13%, apă), sunt folosite cu precădere ca nutrient concentrat în alimentația tuturor categoriilor de animale. Ele sunt utilizate în largă măsură și în alimentația oamenilor sub forme variate (mămăligă, turtă, porumb fiert și copt, floricele, fulgi etc,) precum și ca materie primă pentru importante industrii (a amidonului, glucozei, alcoolului și uleiului), de la care rămân reziduuri (tărîțe, turte, sroturi, borhoturi,) folosite în furajarea animalelor.
Bine de știut! Fiecare agricultor știe ce este mai bun pentru cultura de porumb pe care o deține, așa că nu ezita să te informezi permanent. Iar dacă ai nevoie de sfaturi suplimentare, ne poti contacta oricând si te ajutăm cu drag! Nu uita că o cultură sănătoasă și bogată este în primul rând o cultură în care s-a investit timp și energie încă de dinainte ca planetele să răsară.